Säännöt
XContest Finland Säännöt, Varjoliito
Versio 1.0 / 08.02.2009
1 Tietoa kilpailusta
1.1 Kilpailun kuvaus
World XContest on internetissä ylläpidettävä kansainvälinen varjo- ja riippuliidon matkalentoliiga (englanniksi online contest), jonka tavoitteena on kannustaa pilotteja suorittamaan matkalentoja. XContest Finland (myöhemmin ”kilpailu”) on kansainvälisen kilpailun ohessa järjestettävä kansallinen varjoliidon osakilpailu. Sekä kansallinen, että kansainvälinen kilpailu käydään vuosittain 1.10.-30.9 välisenä aikana. Kilpailuun voi ilmoittautua ja sen tilannetta voi seurata internetissä osoitteessa http://www.XContest.org/finland
1.2 Kilpailun järjestäjä
Kilpailun järjestäjänä ja tuomaristona toimivat Liidintoimikunnan vuosittain nimittämät vapaaehtoiset toimihenkilöt. Kilpailun ylläpitämiseen käytettävää ohjelmistoa kehittää ja ylläpitää kansainvälinen XContest.org työryhmä.
1.3 Kilpailuun osallistuminen
Kilpailu on avoin kaikille SIL ry:n jäsenmaksun maksaneille ja asianmukaisen suomalaisen kelpoisuustodistuksen omaaville piloteille. Suomen kansalaisuutta ei vaadita. Osallistujalla tulee olla käytössään lennon dokumentointiin soveltuva GPS vastaanotin, sekä mahdollisuus käyttää XContest internet palvelua.
Kilpailuun voi ilmoitautua sen voimassaoloaikana internet palvelussa osoitteessa XContest.org/finland. Kilpailun järjestäjä pidättää oikeuden hyväksyä tai hylätä kilpailuun ilmoittautumisen.
1.4 Osallistumismaksu
Kilpailuun osallistuminen on maksutonta.
1.5 Hyväksytyt lentolaitteet
Kilpailuun voi osallistua kaikilla Suomen voimassa olevien sääntöjen ja määräysten mukaan hyväksytyillä varjoliitimillä, joissa ei ole ulkoista voimanlähdettä.
Järjestäjä ei vastaa kilpailun osallistujien käyttämistä varusteista. Osallistujat vastaavat itse siitä, että käytettävät varusteet ovat sääntöjen ja määräysten mukaisia.
2 Yleisiä sääntöjä
2.1 Ilmailumääräykset
Kilpailun osallistujien tulee noudattaa voimassa olevia kansallisia ja kansainvälisiä ilmailumääräyksiä ja kiinnittää erityistä huomiota ilmatilan käyttöä koskeviin määräyksiin.
Jos kilpailuun ilmoitetun lennon aikana on rikottu sääntöjä ja määräyksiä, niin kilpailun järjestäjällä on oikeus julistaa lento hylätyksi ja poistaa se kilpailusta. Toistuvien rikkomusten sattuessa kilpailun järjestäjillä on oikeus sulkea kilpailija pois kilpailusta.
Kilpailun järjestäjä ei vastaa siitä, että kilpailuun ilmoitetut lennot ovat sääntöjen ja määräysten mukaisia. Sääntöjen ja määräysten noudattaminen on pilotin vastuulla ja kilpailussa noudatetaan ”omavalvonta” periaatetta. Kuka tahansa, joka havaitsee sääntörikkomuksen, voi esittää protestin kilpailun järjestäjälle.
2.2 Kilpailuaika
Kilpailu järjestetään vuosittain 1.10.-30.9. välisenä aikana.
2.3 Kilpailualue
Kilpailussa on kolme luokkaa; Open, Sport ja Standard Suomessa suoritetuille lennoille. Lento katsotaan suoritetun Suomessa kun kaikki reittipisteet ovat Suomen valtakunnanrajojen sisäpuolella. Näiden kolmen luokan lisäksi on Open luokka, jossa lento voi olla suoritettu missä päin maailmaa tahansa. Kaikissa luokissa käytetään samoja pistekertoimia (katso kappale 4.3 ”Pisteytyssäännöt”).
2.4 Lentoonlähtötavat
Hyväksytyt lentoonlähtötavat ovat omin jaloin suoritettava lähtö, ajoneuvolla tai vintturilla suoritettava hinauslähtö.
2.5 Lennetty matka
Lennetty matka pyöristetään kahteen desimaaliin ja pisteytetään kertomalla lennon pituus pisteytyssäännöissä ilmoitetulla kertoimella, joka vaihtelee lennon tyypistä riippuen.
3 Lentojen dokumentointi
Kilpailuun ilmoitettavia lentoja ei tarvitse dokumentoida etukäteen. Lennot tulee dokumentoida suorituksen aikana GPS laitteella. Tallennettu lokitieto (tracklog) muutetaan tarvittaessa IGC tiedostoksi ennen sen lataamista XContest järjestelmään. (katso kappale 8. ”Laitteistot ja ohjelmistot”)
3.1 Lentojen ilmoittamisen takaraja
Aikaa lentojen ilmoittamiseen on 14 päivää lennon suorittamisesta. Yli 14 päivää vanhoja lentoja ei hyväksytä kilpailuun.
3.2 IGC tiedostojen käsittely
Kilpailun osallistujien tulee säilyttää henkilökohtainen varmuuskopio kilpailuun ilmoittamiensa lentojen IGC tiedostoista. Näitä tietoja voidaan tarvittaessa käyttää kilpailun tulosten tarkistamiseen. Kilpailun järjestäjä pidättää oikeuden käyttää ja julkaista palveluun ladattuja IGC tiedostoja XContest.org palvelussa.
4. Lentojen tilastointi
4.1. Lentosuoritusten ilmoittaminen
Lentosuorituksen jälkeen GPS lokitieto (tracklog) siirretään GPS laitteesta tietokoneelle, jossa se tarvittaessa muunnetaan IGC tiedostomuotoon ennen lataamista XContest järjestelmään.
Lentojen ilmoittaminen kilpailuun tapahtuu XContest internetpalvelussa osoitteessa www.XContest.org/finland
4.2. Lentosuoritusten arvioiminen
Lentosuoritusten arvioiminen tapahtuu XContest järjestelmään ladatun GPS lokitiedon (tracklog) avulla. Järjestelmä määrittelee automaattisesti matkan, jonka pohjalta pisteytys lasketaan. Lähtöpiste, maksimissaan kolme kääntöpistettä ja päätepiste sijoitetaan lokitiedon mukaiselle reitille siten, että saavutetaan mahdollisimman suuri matkan pituus ja suurimmat mahdolliset pisteet.
4.3 Pisteytyssäännöt
Vapaa matka
Vapaa matka, joka ei täytä kolmiolennon kriteereitä. 1 kilometri = 1 piste
Vapaa kolmio
Lento, jonka lähtöpisteen ja päätepisteen etäisyys on enintään 20% kolmen käännepisteen kautta tehdyn lennon kokonaismatkasta. 1 kilometri = 1.20 pistettä
FAI kolmio
Lento, joka vastaa FAI:n määritelmää kolmiolennosta (lyhin kolmion sivu tulee olla vähintään 28% kolmion kokonaismatkasta). 1 kilometri = 1.40 pistettä
XContest järjestelmä suorittaa pistelaskennan automaattisesti. Pisteytyksessä käytetään aina suurimman pistemäärän tuottavaa laskentakaavaa. Pisteet pyöristetään kahden desimaalin tarkkuudelle.
5. Kilpailuluokat ja kilpailun tulokset
5.1. Lopputuloksissa huomioitavat suoritukset
Kilpailun osallistujan ilmoittamien lentojen määrää ei ole rajoitettu. Pistemäärältään 6 parasta kilpailuaikana hyväksytysti suoritettua lentoa huomioidaan lopputuloksissa.
5.2. Kilpailuluokat ja pisteytys
Varjoliito Open Suomi – 6 parasta lentoa millä tahansa voimassa olevien sääntöjen ja määräysten mukaan hyväksytyllä varjoliitimellä Suomessa.
Varjoliito Sport Suomi – 6 parasta lentoa max. DHV 2-3, CEN D, AFNOR Performance luokkaan hyväksytyllä varjoliitimellä Suomessa.
Varjoliito Standard Suomi – 6 parasta lentoa DHV 1-2, CEN B, AFNOR Standard tai niitä alempaan luokkaan hyväksytyllä varjoliitimellä Suomessa.
Varjoliito Open International – 6 parasta lentoa millä tahansa voimassa olevien sääntöjen ja määräysten mukaan hyväksytyllä varjoliitimellä missä päin maailmaa tahansa.
5.3. Kilpailun tilanne ja väliaikatulokset
Kilpailun tilannetta ja väliaikatuloksia voi seurata XContest internet palvelussa osoitteessa www.xcontest.org/finland
5.4. Lopputulokset
Lopputulokset vahvistetaan protestiajan umpeuduttua. Kilpailun lopputulokset on nähtävissä XContest internet palvelussa osoitteessa www.xcontest.org/finland
6. Vastuunrajoitus ja diskaaminen
6.1. Vastuunrajoitus
Kilpailun järjestäjä ei ota vastuuta kilpailijoille tai kolmansille osapuolille mahdollisesti tapahtuvista vahingoista.
6.2. Diskaaminen
Kilpailuun osallistujien, jotka tahallisesti ilmoittavat vääriä tietoja tai muuten rikkovat kilpailun sääntöjä saadakseen siitä etua, voidaan sulkea kokonaan pois kilpailusta.
7. Protestit
7.1. Protestit muita kilpailijoita kohtaan
Kilpailun järjestäjälle voidaan tehdä protesti koskien toisen kilpailijan lentoa ja sen pisteytystä.
Protesti täytyy lähettää viimeistään 30 vuorokautta kyseisen lennon ilmoittamispäivästä. Kilpailun tuomaristo päättää onko protesti aiheellinen ja tekee protestia koskevan päätöksen. Kilpailun järjestäjä pidättää oikeuden toimittaa ilmatilan loukkausta koskevat protestit edelleen ilmatilan käyttöä valvovalle viranomaiselle.
7.3. Protestien toimittaminen kilpailun järjestäjälle
Protestit tulee tehdä kirjallisesti (sähköpostilla) XContest internet palvelussa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.
7.4. Tuomaristo
Kilpailun järjestäjänä ja tuomaristona toimivat Liidintoimikunnan vuosittain nimittämät vapaaehtoiset toimihenkilöt. Tuomariston protesteja koskevat päätökset ovat lopullisia, eikä niistä voi valittaa.
8. Laitteistot ja ohjelmistot
Kilpailun osallistujat ovat itse vastuussa lennolla käytettävästä laitteistosta. Osallistuja vastaa GPS lokitiedon (tracklogin) tallentamisesta hyväksyttävällä tavalla ja tarvittaessa sen muuntamisesta IGC tiedostoksi ennen lataamista XContest palveluun. Lokitiedon tulee olla yhtenäinen ja peräisin vain yhdestä laitteesta. Lokitieto, joka on yhdistetty useamman kuin yhden laitteen tiedoista ei hyväksytä.
8.1. GPS laitteistosuositukset
Kilpailun järjestäjällä ei ole erityisiä suosituksia GPS laitteistosta. Erillinen GPS vastaanotin ja erityisesti varjo- ja riippuliitoon tarkoitettu GPS vastaanottimen sisältävä laite ovat yhtälailla hyväksyttyjä. Erityisesti varjo- ja riippuliitoon tarkoitettujen laitteiden etuna on se, että tyypillisesti ne tallentavat lokitiedon (tracklogin) suoraan IGC tiedostomuodossa, jolloin tiedoston muuntaminen ennen XContest järjestelmään lataamista ei ole tarpeen.
8.2. Tallennusväli
GPS lokitiedon (tracklogin) tulee olla yhtenäinen ja sijaintitiedon tulee olla talletettu vähintään kerran minuutissa, eli toisin sanoen tallennusväli on 60 sekuntia. Sijaintitiedon tallentamisen varmistamiseksi on kuitenkin suositeltavaa, että tallennusväli asetetaan 5-15 sekunnin välille. GPS laitteen kytkeminen pois päältä kesken lennon aiheuttaa lokitiedon hylkäämisen.
8.3. GPS häiriöt
GPS vastaanotossa tapahtuvat häiriöt saattavat aiheuttaa yli 60 sekuntia pitkiä katkoja lokitietoon (tracklogiin). Enintään kaksi erillistä häiriötä, joiden yhteiskesto on vähemmän kuin 15 minuuttia hyväksytään.
GPS häiriöt, joita on enemmän kuin kaksi ja/tai joiden yhteiskesto on enemmän kuin 15 minuuttia aiheuttaa lokitiedon hylkäämisen.
8.4. Korkeustieto
Nimellispituudeltaan yli 75 km pitkien lentojen yhteydessä on toimitettava myös korkeustieto (GPS tai barometrinen).
8.5. GPS lokitiedon (tracklogin) muuntaminen IGC tiedostomuotoon
Varsinaisia lennontaltiointilaitteita lukuun ottamatta, tallennettu GPS lokitieto (tracklog) on muunnettava IGC tiedostomuotoon, ennen sen lataamista XContest järjestelmään. Tätä varten on olemassa erilaisia apuohjelmia.
Käytettäessä Garmin GPS laitetta tai Aircotec XC Traineria, lennon lataaminen onnistuu helpoiten selainpohjaisen Gipsy apuohjelman avulla https://www.xcontest.org/gipsy/ joka muuntaa GPS laitteen tuottaman lokitiedon validiksi .IGC tiedostoksi.
GPS lokitiedon muuntaminen .IGC tiedostoksi onnistuu myös G7towin ohjelmalla http://www.gpsinformation.org/ronh/#g7towin
Muita GPS lokitiedon käsittelyyn tarkoitettuja ohjelmia ovat esimerkiksi
GPS Dump http://www.gethome.no/stein.sorensen/body_gpsdump.htm ja
GPS Babel http://www.gpsbabel.org